Αξιοθεατα

 

Η Σκιάθος, παρά την μικρή της έκταση, διαθέτει αρκετά σημεία ενδιαφέροντος λόγω της μεγάλης της ιστορίας, που ξεκινά από τους προϊστορικούς χρόνους και με συνεχή παρουσία φτάνει ως τις μέρες μας, του πλούσιου οικοσυστήματός της, των σπουδαίων ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών που λάμπριναν το νησί, αλλά και των επιτευγμάτων της σύγχρονης πολιτείας της Σκιάθου.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφικές έρευνες στην Κεφαλά, το Κάστρο, το Μπούρτζι, το σπίτι-μουσείο του Παπαδιαμάντη, το δάσος της Στροφυλιάς, οι Εκκλησίες και τα Μοναστήρια, αλλά και άλλα ακόμα αξιοθέατα του νησιού, θα εμπλουτίσουν σίγουρα τη διαμονή σας στη Σκιάθο.

Με αφετηρία τη Σκιάθο, μπορείτε να οργανώσετε ημερήσιες εκδρομές και σε Σκόπελο, Αλλόνησο και Βόλο.

Και αν η νυχτερινή διασκέδαση είναι αυτό που αναζητάτε, η Σκιάθος είναι το…νησί σας. Τα δεκάδες κέντρα διασκέδασης που διαθέτει, τόσο στη Χώρα όσο και στις διάφορες κοσμοπολίτικες παραλίες της, σφύζουν από κέφι και ζωντάνια.

photo of Skiathos town from above
photo taken from above of Bourtzi in Skiathos

Το Μπουρτζι

 

Το Μπούρτζι χωρίζει το νέο από το παλιό λιμάνι της Σκιάθου.

Πρόκειται για μία χερσόνησο που πάνω του υπάρχει ένα μικρό Ενετικό κάστρο το οποίο χτίστηκε το 1207 από τους αδελφούς Γκίζι που κατέλαβαν το νησί. Βομβαρδίστηκε το 1660 απο το διάσημο ναύαρχο Μοροσίνι (ο οποίος βομβάρδισε και τον Παρθενώνα).

Μέχρι σήμερα διασώζονται λίγα τείχη από το παλιό φρούριο, η δεξαμενή του φρουρίου και η θέση που βρίσκονταν η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Σήμερα επίσης υπάρχει αναψυκτήριο μέσα στο κατάφυτο περιβάλλον της τοποθεσίας enjoythessaly.com.

Εκκλησιες & Μοναστηρια

 

Αξίζει να δείτε τις εκκλησίες και τα μοναστήρια του νησιού, ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι: enjoythessaly.com

  • Ι.Μ. Ευαγγελίστριας
  • Ι.Μ. Παναγιάς Κουνίστρας
  • Μονή Αγίου Χαραλάμπους
  • Ι.Μ. Κεχριάς με τον χαρακτηριστικό κόκκινο τρούλο.
medieval church at Skiathos
photo of Papdiamantis and a small manuscript by him

Το σπιτι-μουσειο του Παπαδιαμαντη

 

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης γνωστός και ως «ο άγιος των ελληνικών γραμμάτων» άφησε πίσω του ένα μεγάλο συγγραφικό έργο με ποιήματα και πεζά που ξεκίνησε να γράφει το 1879.

Το σπίτι βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το ανατολικό λιμάνι του νησιού (μόλις 80 μέτρα) σε ένα αδιέξοδο στενάκι και στο εσωτερικό του θα δείτε αντικείμενα που χρησιμοποιούσε ο συγγραφέας, ανάμεσα σε αυτά η πένα και το μελανοδοχείο που χρησιμοποίησε για να γράψει τα 180 διηγήματά του enjoythessaly.com.

Το δασος της Στροφυλιας

 

Στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σκιάθου, δίπλα στις Κουκουναριές, θα βρείτε τον υδροβιότοπο της Στροφυλιάς. Το δάσος – καθώς και η λιμνοθάλασσα Στροφυλιά που βρίσκεται μέσα σ’ αυτό – αποτελεί ένα σπάνιο υδροβιότοπο σπάνιας οικολογικής αξίας.

Επικοινωνεί με φυσικό δίαυλο με τη θάλασσα και περικυκλώνεται από πευκοδάσος.

Σταθμός πολλών ειδών αποδημητικών πουλιών. Εδώ θα βρείτε ένα από τα πιο σπάνια είδη μαύρων κύκνων.

Αποτελεί περιοχή προστατευόμενη από το Δήμο Σκιάθου στα πλαίσια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Strofilia ecosystem, Koukounaries Skiathos